Medical Microbiology Quiz - Oct 09

October 26, 20095comments



1. A toxin identical to diphtheria toxin is produced by many strains of ………..
a. P.aeruginosa b. Pr.mirabilis
c. Y.enterocolitica d. F.tularensis

2. New born infants may develop meningitis when infected with K1 antigen bearing strains of ….
a. E.coli b. Pr.vulgaris
c. S.marcescens d. K.pneumoniae

3. Pontiac fever is best diagnosed by ……..
a. culturing Legionella from blood samples
b. detecting Legionella antigen in urine
c. identifying rise in titre of antibody to Legionella in a convalescent serum sample
d. identifying rise in titre of antibody to Legionella during first week of infection

4. Lyme disease is usually acquired via bite of …….
a. larva of Ixodes tick b. nymph of Ixodes tick
c. adult of Ixodes tick d. adult of Dermacentor tick

5. The lack of tolerance of strict anaerobes to molecular oxygen is attributed to their ……
e. lack of cytochromes
f. lack of superoxide dismutase &/or catalase
g. lack of Kreb’s cycle
h. lack of peptidoglycan in cell wall

6. Cr.gattii is differentiated from other two varieties of Cr.neoformans by producing cobalt blue color colonies on …….
a. L-Canavanine Glycine Bromothymol Blue Agar
b. Creatinine Dextrose Bromothymol Blue Agar
c. Niger seed agar
d. Christensen’s urea agar

7. Rodents serve as human reservoir for infection in ……….
a. Interstitial pneumonia b. Cryptococcosis
c. Coccidioidomycosis d. Dermatophytosis

8. S.Typhimurium used as a carrier for ……… vaccination
a. Penicilliosis b. Pneumocystosis
c. Coccidioidomycosis d. Paracoccidiodomycosis

9. The fungus which have predilection to vasculature is ……..
a. Aspergillus b. Zygomycetes
c. Candida d. Penicillium

10 ……… produce red fluorescence on wood’s lamp examination
a. Corynebacterium minutissimum b. Microsporum
c. Trichophyton d. Malassezia furfur

- Quiz compiled by Ms. Sweetha

Enter your answers in Comments section or email to Invisibleyetinvincible@gmail.com.Surprise Gifts await the first three all- correct entries.





Keywords: Microbiology Quiz, Microbiology MCQs, Medical Micro Quiz

Share this article :

+ comments + 5 comments

October 26, 2009 at 2:00 PM

1.c
2.a
3.c
4.a
5.c
6.a
7.a
8.b
9.d
10.c

October 27, 2009 at 6:26 PM

gud questions i wl try 2 answer

January 8, 2010 at 11:20 PM

1.d
2.d
3.b
4.a
5.f
6.c
7.a
8.d
9.c
10.b

May 4, 2010 at 2:25 PM

questions are gud............

May 4, 2010 at 2:25 PM

1.c
2.c
3.d
4.a
5.g
6.a
7.a
8.d
9.c
10.a

Post a Comment

 
Support : | Mas Template
Copyright © 2013. iNVISIBLE YET iNVINCIBLE - All Rights Reserved
Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger